2014 m. liepos 28 d., pirmadienis

SAULĖGRĄŽŲ DAIGAI

Vis žadėdavau ir žadėdavau, bet neprisėsdavo parašyti apie saulėgrąžų daigus. Savo gimtadienio proga, radusi laisvą minutėle, noriu ištęsėti pažadus:).

Google dabar galima rasti nemažai informacijos apie saulėgrąžų daigus, jų naudą ir daiginimą ir lietuvių kalba. Jie tikrai yra vienas vertingiausių ir maistingiausių žalėsių. Išspaudus iš jų sultis, galima aptikti iki  30% baltymų. Juose taip pat daug A, C, K, B grupės vitaminų, yra daug vitamino D, kuris naudingas imunitetui, kaulams, akims. Saulėgrąžų daigai yra puikus lecitino šaltinis, o baltymų juose yra dvigubai daugiau, nei špinatuose, galime sakyti, kad šie daigai yra maistingesni už salotas.


Galiu drąsiai pasakyti, kad reikėjo pavargti, kol pradėjau kartas po karto užauginti gražius stiprius daigus. Visur rekomendacijos ir pavyzdžiai panašus, bet mirkymo ir daiginimo laikas skirtingas. Kol atradau tinkamus laikus mano perkamoms saulėgražoms, teko paplušėti. Šeima jau žiūrėjo užjaučiančiai,  kai vis pelydavo arba neaugdavo sėklos tokios tvirtos ir sultingos ir viska išmesdavau ir pradėdavau iš naujo. Buvo žiema, ne taip šilta, o nuo šilumos daug kas prilauso. Bet aš jeigu turiu tiksla,  tai darau iki galo:D. Pagaliau dabar viskas sekasi gerai, bet būna visko, nes ir oras keičiasi ir aš mėgstu eksperimentuoti.


Aš sodinu į didelius padėklus, kuriuos pirkau IKEA parduotuvėje. Naudoju eco durpių substratą ir neskrudintas dideles saulėgrąžas su lukštais. Saulėgrąžas užpilu vandeniu ir laikau per naktį užmerktas. Nupilu ir daiginu apie 10-12val, kol išlenda mažas daigelis. Labai priklauso tiek dygimas,  tiek augimas nuo sėklų, nuo temperatūros, net sako, kad nuo mėnulio padėties. Aš jau sodinu, kai išlenda nedidelis daigelis pro lukštą, nes kai išlenda jau didesnis, jie netaip gražiai pasisodina, neranda, kur žemė, lipa vienas ant kito. Suberiu ir suploju apie 1-1,5 cm storio žemių sluoksnį ir ant viršaus užberiu sudygusias saulėgrąžas. Jų nereikia kišti į žemę, turi būti gražiai užbertos ant žemės ir viena šalia kitos, žiūrėkite, kad nebūtų viena ANT kitos. Prisodintus 3-4 padėklus sudedu vieną ant kito ir ant viršaus uždedu viena tuščią padėklą ir kokius 20-25kg svorio. Kasdien laistau po nedaug. Po kokių 4-5 dienų nuimu svorį ir išdelioju padėklus ant palangės jau atvirus. Nuolat stebėkite, kaip jie auga, ar ne per daug saulės ar ne per mažai vandens. Kai saulėgrąžos nebeuždengtos, joms reikia daugiau vandens. Pjaunu po 7-11 dienų, kai daigai patys maistingiausi. Reikia daigus pjauti, kol neatsiranda antras vainikėlis.

Saulėgrąžų daigai, spaudžiami su svoriu, auga storesni ir turi daugiau stiprybės, energijos savyje. Jie sugeba pakelti tuos 20 kg, kuriais yra slegiami. Ir mes suvalgome visą tą maistingumą jauno augalo ir energiją. Jie tikrai saldūs ir gaivūs, juose daug vandens. Žiemą jie yra tikra atgaiva, kai ilgimės gyvo maisto iš daržo. Mes juos naudojame gamindami salotas, kokteilius, o skubėdami ir vienus valgome, važiuodami mašinoje.

Jeigu turite klausimų, arba nepavyksta gerai užauginti, drąsiai rašykite man thebakthing@gmail.com, taip pat, norėdami užsisakyti saulėgrąžų daigų, laišką siųskite tuo pačiu nurodytu adresu.


2 komentarai:

  1. Ačiū už aprašymą. Mmano namie daiginamos sėklos visada "uždusta". Bet jau matau dauug klaidų :)
    Kai nupjaunat daigelius -iš likusių ar atželia dar po naudojimui tinkamą , ar išmetat sėklytes ir vėl naujus daiginat?
    AČIŪ

    AtsakytiPanaikinti
  2. O kaip ilgai ir kur galima laikyti nupjautus?

    AtsakytiPanaikinti

Teikia „Blogger“.
Designed By GAMOOSH